ЄС узгодив реформу схеми торгівлі викидами і ринку вуглецю

Четвер, 9 листопада 2017, 12:23

Представники країн-членів Європейського Союзу, Європарламенту та Єврокомісії досягли згоди щодо реформування Європейської системи торгівлі викидами (EU Emissions Trading System, EU ETS) на період після 2020 року.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Цей механізм є головним інструментом ЄС зі зменшення викидів парникових газів та регулювання діяльності понад 11 тисяч промислових підприємств та електростанцій.

Зміни, зокрема, передбачають кілька механізмів підтримки, які допоможуть промисловості та енергетичним секторам вирішувати інноваційні та інвестиційні виклики, пов'язані з переходом до економіки з низьким вмістом вуглецю.

Єврокомісія запропонувала переглянути EU ETS ще у липні 2015 року і протягом двох років тривали інтенсивні переговори.

За інформацією Reuters, каменем спотикання під час переговорів стало питання використання коштів модернізаційного фонду, оскільки деякі країни-члени вимагали заборони на отримання коштів електростанціями та комунальними підприємствами, які викидають понад 450 грамів CO2 на кіловат-годину виробленої електроенергії. За таких умов кошти не отримували б електростанції, що працюють на вугіллі.

Зрештою сторони попередньо погодилися на це обмеження, проте домовилися зробити виняток для деяких проектів у Болгарії та Румунії.

Залежна від вугілля Польща була проти обмежень щодо використання фонду модернізації та, ймовірно, все ще має застереження щодо угоди.

Узгоджений текст тепер формально мають затвердити Європарламент та Рада ЄС.

Єврокомісія заявила, що має на меті скоротити викиди парникових газів як мінімуму на 40% до 2030 року в рамках Паризької кліматичної угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.