РФ тренувалась захопити країни Балтії під час навчань "Запад-2017" - ЗМІ

Середа, 20 грудня 2017, 15:47

Головним сценарієм російських навчань "Запад-2017" була не антитерористична операція чи державна оборона, а проведення повномасштабної війни проти НАТО в Європі.

Про це повідомляє німецьке видання Bild, посилаючись на двох провідних аналітиків у західних спецслужбах.

За даними джерел, "Запад-2017" було тренуванням по захопленню країн Балтії (і Білорусі), а також по проведенню "шокової кампанії" проти країн Західної Європи, що входять в НАТО, таких як Німеччина, Нідерланди, Польща, Норвегія, а також проти країн, які не є членами Альянсу - Швеції і Фінляндії.

За даними джерел, сили Кремля потренувалися у захопленні "вразливого, з російської точки зору, регіону НАТО" - трьох балтійських держав.

Аналітики відзначили - щоб здійснити таку "операцію", Росії важливо швидко захопити Сувальський коридор, щоб відрізати Польщу та підкріплення НАТО з Литви.

Джерела пояснили, що саме це відпрацьовувала Росія, створивши вигадану державу Вейшнорія на схожій локації, однак на Білоруській території.

За їхніми словами, російські військові відпрацьовували нейтралізацію або взяття під контроль аеродромів та портів у країнах Балтії.

Джерела підкреслили, що в разі надзвичайної ситуації, військова операція триватиме перші кілька днів: "Тут не йдеться про те, щоб окупувати країни та оголосити якусь республіку чи щось подібне, а про захоплення портів, аеропортів і так далі".

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс розлючений на Росію і звинуватить РФ у навмисному обмані стосовно кількості військових, які брали участь у військових навчаннях "Запад-2017".

Російсько-білоруські навчання "Запад-2017" пройшли з 14 по 20 вересня. За легендою навчань, РФ та Білорусь воювали проти терористів фіктивної держави Вейшнорія - вигаданого сепаратистського регіону на північному сході Білорусі на кордоні з Литвою та Латвією.

Зокрема, існував сценарій, в якому "екстремістські групи проникають на територію Республіки Білорусь або Калінінградської області для здійснення нападів та дестабілізації російсько-білоруського союзу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.