РФ ратифікувала угоду з Сирією про розширення бази ВМФ в Тартусі

Четвер, 21 грудня 2017, 11:42

Державна дума РФ ратифікувала угоду про розширення бази російського ВМФ в сирійському Тартусі.

Про це повідомляє РІА Новості.

Згідно з угодою, Сирія передає Росії в безоплатне користування ділянки землі в районі порту, а також об'єкти нерухомості.

"Угода дозволяє розширити територію пункту матеріально-технічного забезпечення до 24 гектарів", - сказав заступник міністра оборони РФ Микола Панков.

За його словами, Росія може користуватися інфраструктурою порту: стаціонарними причалами і складськими об'єктами для зберігання різних вантажів.

Документ визначає порядок заходу російських військових кораблів в сирійські порти, їх реєстрацію та переміщення військової техніки. Обумовлюється, що одночасно в Тартусі можуть перебувати 11 кораблів, включаючи судна з ядерною енергетичною установкою.

Відповідно до угоди, особовий склад, члени екіпажів і майно бази мають привілеї та імунітет. Договір регулює питання, що стосуються кримінального та адміністративного переслідування військовослужбовців.

Угода, підписану 18 січня 2017 року, діє 49 років. Передбачається можливість її автоматичного продовження на 25-річні періоди.

Тартус - друге за величиною портове місто в Сирії після Латакії. Військова база існує тут з 1971 року.

У Тартусі розташований єдиний за межами колишнього СРСР російський пункт матеріально‑технічного забезпечення ВМФ РФ, де можуть обслуговуватися російські бойові кораблі в Середземному морі.

У жовтні минулого року Росія перекинула до Сирії батарею зенітної ракетної системи С-300, яка буде прикривати російську базу в Тартусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.