Король Іспанії закликав Каталонію відмовитись від боротьби за незалежність

Понеділок, 25 грудня 2017, 09:48

Король Іспанії Феліпе VI використав своє традиційне різдвяне послання 24 грудня, щоб закликати новообраний парламент Каталонії відмовитися від подальших кроків в напрямку відокремлення від Іспанії.

Як повідомляє Associated Press, у телевізійній промові в неділю король наголосив, що шлях уперед не повинен знову призвести до конфронтації, яка лише породжує розбрат, невизначеність і страждання.

"2017 рік був у Іспанії, без сумніву, важким для нашого загального добробуту, перш за все через  ситуацію в Каталонії. Лідери Каталонії повинні зіткнутися з проблемами, які торкнулися всіх каталонців, поважаючи їх різноманіття і думаючи відповідально про загальне благо", - підкреслив іспанський монарх.

Його тон був примирливим, відзначає агентство, коли він визнав, що, хоча Іспанія стала повністю інтегрованим членом Європейського союзу, "не все було успішним" в останні десятиліття.

Він наполягав на відновленні "гармонійного співіснування в серці каталонського суспільства у всьому його різноманітті", щоб ідеї не розділяли сім'ї та друзів.

Різдвяне звернення короля прозвучало через чотири дні після парламентських виборів у Каталонії, в результаті яких сепаратистські партії набрали найбільше голосів.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив попередній парламент після того, як він проголосував за проголошення Каталонії незалежною республікою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.