Прем’єр Іспанії: прихильники незалежності Каталонії втрачають підтримку

П'ятниця, 22 грудня 2017, 15:47

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой сподівається на початок нового етапу у стосунках з Каталонією, який буде заснований на діалозі, а не конфронтації.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції з приводу результатів дострокових виборів до парламенту Каталонії, повідомляє El Pais.

"Ті , хто хотів змін, не досягли бажаного, рух за незалежність втратив підтримку, і ніхто не може говорити від імені всієї Каталонії, якщо не має підтримки всієї Каталонії. Я сподіваюсь, що Каталонія відкриє етап, заснований на діалозі, а не на протистоянні", - сказав Рахой.

Він зазначив, що рішення про активацію статті 155 Конституції та відсторонення каталонського уряду було правильним і відповідало завданню відновлення законності.

"Ці вибори підтверджують множинність Каталонії, яку ми всі повинні поважати. Зараз головне завдання полягає в подоланні руйнування суспільства", - сказав прем’єр.

Рахой також повідомив, що проведе переговори з лідером партії "Громадяни", яка набрала найбільше голосів на виборах і матиме 36 мандатів у 135-місному парламенті.

"Майбутній уряд Каталонії буде, як і всі, підпорядкований верховенству закону. Протилежні дії заохочуватимуть невизначеність і поставлять під загрозу добробут каталонців", - сказав він.

"Громадяни" є найсильнішим табором серед політичних партій, що підтримують єдність з Іспанією. Традиційно політична сила, що набирає найбільшу кількість голосів, має право сформувати уряд.

Однак партії, які підтримують незалежність Каталонії, отримали більшість у парламенті, тому вони можуть наполягати на тому, аби саме вони формували уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.