Данія збільшить витрати на оборону для протидії РФ – прем'єр

Вівторок, 16 січня 2018, 08:25

Уряд Данії розраховує отримати підтримку парламенту у істотному збільшенні витрат на оборону наступного місяця для протидії збільшеній військовій активності РФ.

Про це заявив прем'єр Данії Ларс Льокке Расмуссен, повідомляє Reuters.

"Поведінка Росії створила непередбачувану і нестабільну ситуацію навколо безпеки в регіоні Балтійського моря", - заявив він на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Латвії Марисом Кучинкісом.

"Коли я приймав (Володимира) Путіна у Копенгагені під час свого першого терміну на посаді прем'єр-міністра ще в 2010 році, всі думали, що це буде початком нової, набагато кращої та набагато більш дружньої співпраці між Європою та Росією. І це може зменшити наші військові витрати ", - сказав прем'єр.

"Але, зважаючи на російську агресію і те, що сталося в Криму, я думаю, що ми просто повинні бути реалістичними і більше інвестувати в нашу безпеку" – наголосив він.

У 2016 році Росія перенесла ядерні ракети "Іскандер-М" до свого анклава Калінінградської області та розгорнула там систему протиповітряної оборони С-400.

У квітні минулого року Данія заявила, що Росія зламала її  оборонну комп'ютерну мережу і отримала доступ до електронних листів працівників у 2015 та 2016 роках.

Правоцентристський уряд меншості Данії має переконати парламент підтримати пропоноване 20-відсоткове збільшення оборонного бюджету протягом п'ятирічного періоду. Расмуссен сказав, що очікує на підтримку більшості.

"Ми хочемо розглядати себе як основного члена НАТО. І для того, щоб поводитися як такий член, ми повинні збільшити наші витрати ", - сказав він.

"П'ять років тому ми думали, що лінія оборони, так би мовити, проходитиме не в Європі, а в міжнародних операціях. Тепер ми усвідомлюємо необхідність бути готовими до оборони в обох місцях", - додав прем'єр Данії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.