Посольство США в Ізраїлі може переїхати в Єрусалим до 2019 року - ЗМІ

П'ятниця, 19 січня 2018, 14:57

Посольство США в Ізраїлі може бути перенесено в Єрусалим до 2019 року - набагато швидше, ніж Держдеп передбачав раніше.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників.

За їхніми даними, адміністрація президента США прискорює вирішення цього питання, попри запевнення минулого місяця, що переїзду не відбудеться до закінчення терміну Трампа.

Повідомляється, що Держдеп США прийняв рішення перемістити посольство в існуючу консульську будівлю у кварталі Арнона в Західному Єрусалимі, замість будівництва нового об'єкта.

Це значно знизить вартість переїзду та дозволить послу США Девіду Фрідману і його співробітникам переїхати туди вже в наступному році.

Фрідман наполягає на переїзді ще у 2018 році, однак державний секретар США Рекс Тіллерсон вважає, що потрібно більше часу для зміцнення безпеки будівлі.

Зазначається, що в цю середу прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху вперше торкнувся питання про пришвидшення переїзду посольства, заявляючи журналістам, що воно буде перенесено "протягом року". Однак така заява викликала розбіжності, оскільки Трамп в той же день сказав, що США насправді не розглядають цей варіант.

Видання відзначає, що наразі не ясно, чи поінформували Трампа його радники про зміни з даного питання.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп, попри застереження світової спільноти, схвалив рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Ізраїль вважає місто Єрусалим своєю неподільною столицею. Ізраїль захопив східну частину міста під час Шестиденної війни в 1967 році та згодом анексував.

Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею власної держави.

13 грудня 2017 року Організація ісламського співробітництва (ОІС), до якої входять 57 мусульманських держав, погодилася визнати Східний Єрусалим столицею Палестини на позачерговому саміті у Стамбулі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.