У Польщі демонтують пам’ятник комуністичному генералу, який загинув у бою з УПА

Середа, 21 лютого 2018, 12:12

У Польщі розпочнуть демонтаж пам'ятника польському комуністичному генералу Каролю Сверчевському, вбивство якого вояками УПА стало формальним приводом для початку операції "Вісла".

Про це повідомляє сайт "PodkarpackaHistoria".

Якщо в цю середу, 21 лютого, будуть відповідні погодні умови, то планується почати роботи, пов'язані зі знесенням пам'ятника генералу. Дозвіл на його демонтаж видала місцева влада. Демонтаж обійдеться полякам у 52 тисячі злотих.

Пам'ятник розроблений Францишком Стринкевичем і встановлений у 1962 році на місці де загинув Сверчевський (тодішній заступник міністра оборони) у Яблонках під Балігродом.

В комуністичні часи пам'ятник був обов'язковим місцем зупинки туристичних груп, тут проводились різного роду заходи і мітинги.

Фото з сайту podkarpackahistoria.pl

Після 1989 року постало питання про демонтаж пам'ятника, як символу комунізму. Водночас було багато захисників пам'ятника, які вважали, що Сверчевський є символом боротьби проти УПА, а сам монумент є однією з найбільш визначних пам'яток Бескидів.

Протягом декількох років, в річницю смерті "Вальтера" (псевдонім Сверчевського. – Ред.), тут організовували заходи представники Союзу демократичних лівих сил. У 2013 році навіть відбулося зіткнення між прихильниками пам'ятника та його супротивниками.

Існування пам'ятника на думку Інституту національної пам'яті Польщі суперечить принципам поваги до національної пам'яті, а також положенням ст. 156 Кримінального кодексу, що забороняє глорифікацію тоталітарних режимів.

Зазначимо, що загибель Сверчевського у бою з УПА спровокувала уряд комуністичної Польщі до депортації всіх українців на так звані повернені землі на півночі й заході країни, тобто до проведення операції "Вісла".

Історична правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.