Німецькі ультраправі виграли у Конституційному суді справу проти міністра

Вівторок, 27 лютого 2018, 17:51

Конституційний суд Німеччини визнав, що міністр освіти порушила правила нейтралітету, які діють стосовно членів уряду, випустивши заяву з критикою ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (АдН).

Про це повідомляє Reuters.

У 2015 році у розпал міграційної кризи тодішня міністр освіти Йоганна Ванка відповіла на лозунг АдН, використаний на акції в Берліні, який звучав наступним чином: "Червона картка для Меркель – притулок потребує кордонів".

Ванка розмістила на урядовому сайті заяву, в якій заявила, що червону карту слід показати не Меркель, а АдН.

"Бйорн Хоеке і інші відомі у партії люди роблять свій внесок у соціальну радикалізацію. Таким чином ультраправі екстремісти, які відкрито підбурюють до ненависті і насильства, набирають собі балів" - додала Ванка.

Хоеке є високопоставленим членом АдН, який відомий серед іншого тим, що назвав меморіал Голокосту у Берліні "монументом ганьби".

Конституційний суд у своєму рішенні визнав, що міністр порушила право АдН на рівні можливості, оскільки її заява могла негативно позначитися на баченні партії виборцями.

На думку суддів, міністри можуть пояснювати свої дії у відповідь на критику, однак їм не дозволено реагувати на "необ’єктивні, образливі напади" таким же чином.

В АдН привітали рішення суду, назвавши його чітким сигналом для урядовців не використовувати кошти платників податків на "політичну агітацію проти опозиції".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.