Уряд Польщі схвалив законопроект, що позбавить звань комуністичних генералів

Четвер, 1 березня 2018, 14:42

Польський уряд схвалив проект закону про позбавлення генеральського звання, зокрема, представників найвищої влади комуністичної Польської Народної Республіки – генералів Войцеха Ярузельського та Чеслава Кіщака.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Сьогодні, 1 березня, Рада міністрів Польщі провела спеціальне засідання з цього питання.

"Хочемо назвати своїми іменами: зло - злом, добро – добром, зраду – зрадою, героїзм – героїзмом", - сказав після зустрічі уряду прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

За його словами, закон поширюється також на осіб, котрі у 1944-1990 роках працювали у комуністичних органах безпеки, наприклад, це командувач підрозділу, що стратив учасницю антинацистського та антикомуністичного руху Дануту "Інку" Седзікувну.

Дата засідання, під час якого уряд схвалив законопроект, вибрана не випадково – сьогодні, 1 березня, у Польщі святкують Національний день пам’яті "проклятих солдатів".

Згідно із законопроектом, офіцерських та підофіцерських звань будуть позбавлені особи, котрі, працюючи в органах державної безпеки, зосереджували свою діяльність на підтримці комуністичного режиму та проти польської держави.

В обґрунтуванні до законопроекту зазначено, що його завданням є "створення можливості юридичного позбавлення офіцерського та підофіцерського звання, зокрема, Войцеха Ярузельського та Чеслава Кіщака", а також інших осіб, котрі були членами Військової ради національного порятунку (WRON) або працювали в органах державної безпеки, згаданих у люстраційному законі.

Згідно із законопроектом, рішення про позбавлення військового звання щодо генералів та адміралів прийматиме президент, а щодо інших офіцерів і підофіцерів – міністр національної оборони.

Нагадаємо, згідно з новим законом про декомунізацію, органи місцевого самоврядування у Польщі мають час до кінця березня на усунення з громадського простору комуністичних пам’ятників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: