Чехія зупинила процедуру екстрадиції лідера сирійських курдів до Анкари

Понеділок, 19 березня 2018, 16:11

Чехія зупинила процедуру екстрадиції стосовно лідера сирійських курдів Саліха Мусліма, який був ненадовго затриманий в лютому згідно з ордером, виданим Туреччиною.

Про це заявили в чеській прокуратурі, передає Reuters.

"Генеральний прокурор зупинив провадження у справі, оскільки особа не перебуває на території Чеської Республіки й, таким чином, процес екстрадиції не може продовжуватися", - сказала прес-секретар Штепанка Зенклова.

Як відомо, звільнення з-під варти Мусліма викликало дипломатичний скандал з Анкарою, яка звинувачує лідера сирійських курдів у вбивстві при обтяжуючих обставинах та підриві турецької держави.

Вийшовши на свободу, він пообіцяв залишатися на території Європейського Союзу та надалі співпрацювати. Однак, нове рішення означає, що Чехія повністю завершили дану справу.

Адвокат Мусліма повідомив, що рішення Чехії також означає, що його клієнт більше не зобов'язаний залишатися в ЄС.

Нагадаємо, нещодавно Туреччина звернулася до Німеччини з вимогою арештувати і видати лідера сирійських курдів Саліха Мусліма.

Як відомо, Саліх Муслім був співголовою курдської "Партії демократичної єдності" (PYD), яка є головною політичною силою коаліції, що управляє Сирійським Курдистаном – автономним регіоном на півночі Сирії.

Анкара розглядає "Партію демократичної єдності" та створені нею "Загони народної оборони" (YPG) сирійським відгалуженням забороненої у Туреччині "Робітничої партії Курдистану" (PKK). Остання роками бореться на території Туреччини за автономію та вважається Анкарою терористичною групою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.