Голландці на референдумі відхилили розширення повноважень спецслужб

Четвер, 22 березня 2018, 14:49

Виборці у Нідерландах відхилили на референдумі закон, який пропонував надати спецслужбам можливість масово перевіряти інтернет-трафік користувачів.

Про це повідомляє NOS.

Наразі пораховані вже 90,2% голосів і пропозиції уряду Марка Рютте сказали "ні" 48,8 відсотка виборців, в той час як 47,3 відсотка проголосували "за".

Пропоноване законодавство дозволяло спецслужбам встановлювати системи прослуховування, спрямовані на весь географічний регіон або лінії комунікацій, зберігати інформацію на строк до трьох років, а також ділитися нею із спецслужбами союзників.

Закон про прослуховування вже був схвалений обома палатами парламенту. Уряд Рютте підтримав документ, заявивши, що закон необхідний для того, щоб зробити країну безпечнішою, і хоча референдум не має обов’язкової сили, Рютте пообіцяв серйозно врахувати його результат.

Нагадаємо, наприкінці лютого нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який в 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.