84,1% швейцарців проголосували за право уряду збирати податки

Вівторок, 6 березня 2018, 11:57

На референдумі у Швейцарії 84,1% громадян проголосували за надання праву федеральному уряду і надалі збирати податки з громадян.

Про це повідомляє The Local.

Прямий федеральний податок та ПДВ є найважливішими джерелами доходів федерального уряду (2/3 доходів Швейцарії, 43,5 млрд франків у 2016 році). Право уряду на стягнення цих податків було обмежене до 2020 року.

У Швейцарії податки збираються на федеральному, кантональному та місцевому рівнях. Кантони мають фіскальну автономію, а право федеральних органів влади у Берні збирати податки має регулярно затверджуватися кантонами та виборцями.

Після недільного референдуму федеральний уряд отримає повноваження стягувати податки до кінця 2035 року.

На референдум також виносилося ще одне питання – скасування обов'язкової плати за суспільне телебачення та радіо в країні. Швейцарська права Народна партія висунула пропозицію скасувати обов'язкову плату.

Однак 71,6% громадян відхилили цю ініціативу на референдумі. Це питання було предметом гострих дебатів у країні протягом останніх місяців.

Прихильники скасування заявили, що цей крок призведе до більш політично незалежної Швейцарської телерадіомовної корпорації (SBC), а супротивники скасування плати, необхідної для фінансування державного радіо та телебачення, вважають, що це серйозно загрожуватиме національній згуртованості у Швейцарії.

Попри збереження плати за доступ до програм SBC, телекомпанія після референдуму заявила, що має намір скоротити свій бюджет на 80 мільйонів франків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.