Суд Британії дав дозвіл на екстрадицію хорватського олігарха

Вівторок, 24 квітня 2018, 11:56

Лондонський суд вирішив, що немає правових перешкод для екстрадиції до Хорватії колишнього власника одного із найбільших хорватських концернів Agrokor Івіци Тодоріча.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Адвокати Тодоріча не змогли довести, що він став жертвою політичних переслідувань у своїй країні. Бізнесмен може оскаржити рішення, апеляційний процес може тривати ще чотири-шість місяців.

Тодоріча заарештували в Лондоні в листопаді минулого року за європейським ордером на арешт, виданим Хорватією. Він дав свідчення перед судом і згодом був звільнений під заставу у 100 тисяч фунтів стерлінгів.

Йому було наказано здати проїзні документи, носити електронний браслет від півночі до 3 ранку і тричі на тиждень відмічатися в поліції в Кенсінгтоні, на заході Лондона.

Нагадаємо, уряд Хорватії в квітні минулого року призначив кризового менеджера для очолення процесу реструктуризації найбільшої приватної компанії на Балканах, чиї борги оцінюються як мінімум у 5,4 мільярда євро.

Agrokor майже так само важливий для економіки Хорватії як і туризм, доходи концерну складають 15% валового внутрішнього продукту.

Маючи близько 60 тисяч робочих місць, Agrokor є найбільшим роботодавцем на Балканах, крім того, до роботи з концерном залучена велика мережа постачальників, а це ще десятки тисяч робочих місць.

Криза спалахнула в січні минулого року, коли Agrokor відмовився від кредитної угоди з міжнародними кредиторами, що викликало сповільнення прибутків від облігацій.

Компанія заборгувала, зокрема, двом російським банкам Сбербанку та ВТБ, яким вона винна 1,1 млрд. євро та 300 млн. євро відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.