Все більше грузинів просять притулку в ЄС, ставлячи під загрозу безвіз

Понеділок, 30 квітня 2018, 12:15

Все більше громадян Грузії подають необґрунтовані прохання про надання притулку в Німеччині з часу запровадження безвізового режиму з ЄС минулого року.

Як повідомляє німецьке видання Der Spiegel, згідно із сьогоднішньою статистикою з січня по березень 2018 року 1771 грузин подав заявку про надання притулку в Німеччині. Торік кількість за аналогічний період становила всього 601.

Кількість запитів з боку грузинів зросла також у Франції, Швеції та Італії, пише видання.

"Це особливо делікатне питання, оскільки критики боялися саме такого розвитку. Вони також попередили, що безвізовий режим може бути використаний грузинськими злочинцями", - наголошує Der Spiegel.

Відтак ЄС може дійти до обговорення того, чи слід уперше застосувати новий механізм призупинення безвізового режиму. Він може бути активований у випадку значного збільшення кількості необгрунтованих заяв про надання притулку або, наприклад, якщо іноземці викличуть проблеми з безпекою.

У 2017 році з понад шести тисяч заяв про притулок для грузинів позитивне рішення ухвалене лише в 130 випадках. Єврокомісія наразі не вдається до радикальних кроків, а сподівається зменшити зловживання безвізовим режимом завдяки співпраці урядом Грузії.

Низка європейських країн, зокрема, Німеччина, Ісландія та Швеція, висловлюють занепокоєння у зв’язку зі зростанням кількості скоєних громадянами Грузії злочинів та збільшенням кількості запитів про надання притулку.

У лютому уряд німецької землі Північний Рейн-Вестфалія закликав припинити дію запровадженого минулого року безвізового режиму з Грузією.

Безвізовий режим між Грузією і ЄС набув чинності 28 березня минулого року. Євросоюз залишив за собою право задіяти механізм призупинення безвізового режиму, якщо з третіх країн збільшиться кількість нелегалів, необґрунтованих заявок про надання притулку чи їхні громадяни створять загрозу внутрішній безпеці ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.