Раді пропонують підвищити мита на брухт всупереч Угоді про асоціацію з ЄС

Середа, 4 квітня 2018, 13:04

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №8226, яким пропонують продовжити дію та підвищити обсяг мит на металобрухт всупереч Угоді про асоціацію з Євросоюзом.

Проект Закону про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" зареєстрований 4 квітня.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія), законом пропонується на 3 роки продовжити дію "металургійного закону" та підняти вивізне мито на металобрухт до 42 євро за тонну.

Нагадаємо, у червні минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження на два роки дії збільшеного мита на експорт металобрухту. Утім через протест ЄС президент Петро Порошенко повернув законопроект у парламент з пропозицією продовжити дію мита не на два роки, а на рік.

Представництво ЄС в Україні виступило із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит.

В результаті парламент схвалив пропозиції президента і продовжив дію мит на рік. Президент підписав закон в серпні 2017 року.

У ЄС стверджують, що підвищення дії та розміру мит на металобрухт порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.