"Півмільйона на зустріч з Трампом": МЗС Сербії тролить систему лобізму в США

Понеділок, 18 червня 2018, 20:12

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич потролив систему лобізму в США, заявивши, що сербським чиновникам вистачить півмільйона доларів для організації зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом.

Як міністр заявив Srpski telegraf, цієї суми грошей достатньо, щоб Сербія отримала підтримку США щодо косовського питання, повідомляє Independent Balkan News Agency.

"Ми знаємо, як ці речі працюють в Америці", - сказав міністр. "Є система лобіювання, яка є законною, є контракти, які може бачити громадськість… Ми повинні працювати з цим", - додав він.

За його словами, Сербія "не може змінити Державний департамент". Дачич натякнув, що після війни в Югославії американські дипломати мають неприхильні до Сербії позиції.

"Тим не менше, ми можемо спробувати працювати над встановленням кращих зв'язків з адміністрацією. Я говорю про Трампа, його команду, Пенса, Помпео. Ми будемо працювати над цим, я буду наполягати. Це буде коштувати від 50 000 до 100 000 доларів в місяць. Це не величезні суми, які Сербія не може собі дозволити, але дуже важливо, кому ми дамо ці гроші", - підкреслив Дачич.

Відповідаючи на питання, яким буде результат для Сербії, міністр сказав, що "буде створено позитивний клімат, вони будуть чути нас і поважати нашу позицію щодо Косова".

"Це не означає, що ми будемо платити комусь, щоб вони були на нашому боці. Йдеться більше про те, що хтось повинен бути готовий поговорити з нами. Дотепер це було не так. Щоразу, коли ми хотіли обговорити Косово, вони відмовилися", - сказав міністр.

Згідно з повідомленнями, заява Дачича про лобіювання інтересів Сербії у США пов’язана з кроками Приштини. Косовські ЗМІ раніше повідомили, що президент Косова Хашим Тачі підготував півмільйона доларів для лобіста, який повинен організувати зустріч з Дональдом Трампом.

Нагадаємо, раніше британська телерадіокомпанія BBC із посиланням на власні джерела повідомила, що особистий адвокат Дональда Трампа Майкл Коен отримав секретний платіж у розмірі 400 або 600 тисяч доларів за організацію першої зустрічі між Петром Порошенком та Дональдом Трампом у червні минулого року.

В адміністрації президента України цю інформацію назвали брехнею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.