Держдеп оприлюднив політику США щодо Криму, в основі – досвід країн Балтії

Середа, 25 липня 2018, 23:07

Державний секретар США Майкл Помпео оприлюднив заяву із описом офіційної політики США щодо відновлення територіальної цілісності України.

Відповідний документ, що має назву "Кримська декларація", опублікований на сайті Держдепу США.

Політика адміністрації Трампа з кримського питання при цьому не зазнала змін, але була оформлена у вигляді окремого офіційного документу, у якому міститься бачення Вашингтона щодо мотивації Кремля. Держдеп підтвердив, що і надалі жорстко дотримуватиметься політики невизнання щодо Криму.

"Росія своїм вторгненням в Україну в 2014 році і спробою анексії Криму прагнула підірвати основний міжнародний принцип, що поділяється демократичними державами: жодна країна не може змінити силою кордони іншої.

Світові держави, включаючи Росію, погодилися з цим принципом у Статуті Організації Об'єднаних Націй, та взяли на себе зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави... Це є однією з основ, на яких тримається наша спільна безпека", - наголошується у документі.

Новиною став офіційно проведений зв’язок між політикою щодо Криму та невизнанням анексії балтійських держав з боку СРСР.

"Як і в Декларації Уеллса в 1940 році, Сполучені Штати підтверджують, що їх державною політикою є відмова визнати претензії Кремля на поширення їх суверенітету на території, захоплені силою, із порушенням міжнародного права", - йдеться у "Кримській декларації". Згаданий у документі документ від 1940 року стверджував, що США ніколи не визнає анексію Балтії. Цього принципу Штати дотримувалися аж до розпаду СРСР, коли балтійські держави відновили незалежність.

Схожого сценарію США обіцяють слідувати і стосовно України.

"Спільно з союзниками, партнерами і міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов'язуються дотримуватися цієї політики доки не буде відновлена територіальна цілісність України", - йдеться у офіційний заяві на сайті Держдепу.

Також у цій заяві Сполучені Штати закликали Росію продемонструвати повагу принципів, яких вона на словах дотримується, припинивши окупацію Криму. Також у Вашингтоні підкреслили, що Кремль, на їх думку, обрав шлях до міжнародної ізоляції.

"Росія вчинила не так, як мала би діяти велика нація, обравши самоізоляцію від міжнародного співтовариства", - підсумовує Кримська декларація Держсекретаря США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.