Юнкер за відмову від одностайності в голосуваннях за питання зовнішньої політики

Середа, 12 вересня 2018, 12:16

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив за застосування голосування кваліфікованою більшістю за рішення у сфері зовнішньої політики, щоб уникнути ситуацій з блокуванням рішень однією державою.

Про це він заявив під час свого щорічного послання Європарламенту про стан справ у Євросоюзі, яке транслювалося на супутниковому телеканалі Єврокомісії EBS.

Юнкер наголосив на прагненні поліпшити здатність ЄС говорити одним голосом, коли мова йде про зовнішню політику.

"Неправильно, що наш союз замовк в Раді з прав людини ООН, коли справа дійшла до засудження порушення прав людини з боку Китаю. І це тому, що не всі держави-члени змогли погодитися. Неправильно, що одна держава-член почала торгуватися за продовження нашого ембарго на поставки зброї Білорусі, або коли санкції відносно Венесуели були відкладені на місяці, бо не вдалося досягти одностайності" - зазначив голова Єврокомісії.

Саме тому, за його словами, ЄК пропонує перейти до голосування кваліфікованою більшістю в конкретних областях зовнішньої політики.

"Ми повинні перейти до голосування кваліфікованою більшістю у конкретних сферах: включаючи питання прав людини і цивільних місій" - заявив Юнкер.

"Це можливо на основі діючих договорів і я вважаю, що прийшов час скористатися цим "втраченим скарбом" Лісабонського договору" - додав він.

Юнкер також зазначив, що кваліфікованою більшістю слід вирішувати і певні податкові питання.

Наразі прийняття рішень ЄС у сфері зовнішньої політики вимагає від держав-членів одностайності. Кваліфікована більшість потребує 55% держав-членів, які представляють щонайменше 65% населення ЄС.

Дискусія з приводу кваліфікованої більшості і одностайності важлива, зокрема, у контексті продовження санкцій проти Росії. Італія, яка не вперше погрожує заблокувати таке продовження, у разі голосування кваліфікованою більшістю втрачає такий важіль впливу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.