Глава МЗС Британії: ЄС домовився про санкції за хіматаки, потрібно ввести їх щодо РФ

Середа, 5 вересня 2018, 12:26

ЄС вже домовився про режим санкцій за застосування хімічної зброї, тож Британія буде тиснути на партнерів, щоб цей режим якомога швидше ввести в дію щодо Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант, пише "Русская служба BBC".

Лідери країн Євросоюзу в підсумковому комюніке саміту в червні офіційно пообіцяли якомога швидше розробити і прийняти документ про новий режим санкцій у відповідь на застосування і поширення хімічної зброї.

Британія обіцяє домагатися від Євросоюзу, щоб той якомога швидше ввів нові санкції проти Росії за спробу отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.

Виступаючи у британському парламенті, Хант нагадав, що Сполучені Штати орієнтовно в листопаді обіцяють ввести нові санкції проти Росії як покарання за застосування хімічної зброї, і Європа повинна послідувати їхньому прикладу.

"Я вважаю, що питання про санкції в найближчі місяці стане ще більш важливим, тому що США заявили, що введуть санкції за дії в Солсбері, і вони ясно говорять, що з боку Європи було б неналежно не послідувати цьому прикладу, враховуючи, що ця акція здійснена на європейській землі", - сказав Хант.

"Вкрай важливо провести чітку червону лінію: застосування хімічної зброї, в тому числі нервово-паралітичних речовин, абсолютно неприйнятне, і ціна таких дій завжди буде висока. ЄС вже домовився про режим санкцій за застосування хімічної зброї, і ми будемо тиснути на них, щоб цей режим як можна швидше був введений в дію", - додав Хант, відповідаючи на запитання депутатів Палати громад.

Будь-які нові санкції вимагають одноголосного прийняття всіма 28 державами-членами. 

31 липня Євросоюз запровадив санкції проти 6 російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту.

Дипломати заявили, що було запропоновано 8 фірм, але дві були відкинуті після опозиції з боку Німеччини та Італії, які побоювалися шкоди для своїх ділових відносин з Росією.

Багато держав ЄС вигнали російських дипломатів через отруєння в Солсбері. Але опозиція з боку "голубів", до яких також належать Греція і Угорщина, заблокувала будь-які подальші заходи.

У липні кількість компаній РФ, які потрапили під санкції ЄС, збільшилася до 44. Крім того, ЄС запровадив заборону на в’їзд та заморожування активів для 155 осіб за цим режимом санкцій.

Обмежувальні заходи полягають у замороженні активів в ЄС, що належать цим суб'єктам, а особи та організації в ЄС не можуть надавати їм фінансові послуги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: