В ЄС кажуть про порушення свободи слова через конфлікт ГПУ з журналісткою Седлецькою

оновлено
Середа, 5 вересня 2018, 18:30

В ЄС схвильовані через рішення Печерського районного суду про надання Генпрокуратурі доступу до телефону журналістки програми "Схеми" Наталії Седлецької, а також журналістки Христини Бердинських.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич, яка є у розпорядженні Європейської правди.

"Рішення Печерського райсуду про надання Генпрокуратурі доступу до мобільного телефону міжнародно визнаних журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських, включаючи їх повідомлення та геолокацію, викликає дуже серйозні питання. Ніяке рішення суду не повинно порушувати основні свободи ЗМІ та міжнародні журналістські стандарти, такі як захист джерел журналістів" - наголошується у заяві.

В ЄС наголосили, що слідча журналістика значною мірою сприяє боротьбі з корупцією в Україні.

"Ми очікуємо, що українська влада забезпечить сильний юридичний захист журналістів" - йдеться у заяві.

4 вересня "Радіо Свобода" висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації мобільного оператора щодо розмов, СМС та геолокації журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за період тривалістю в 17 місяців.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає в якості можливого свідка.

Згодом стало відомо, що ГПУ отримала судовий дозвіл на доступ до даних також про журналістку "Нового Времени" Христину Бердинських. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.