Будапешт висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині - МЗС

Четвер, 4 жовтня 2018, 15:59

Угорщина висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині, Київ не вважає це пропорційною відповіддю.

Про це повідомила речниця МЗС Мар'яна Беца, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Дійсно можу підтвердити, що сьогодні наш посол в Угорщині була запрошена в МЗС Угорщини і їй було повідомлено про те, що буде висланий перший секретар, який є дипломатом і виконує консульські функції. Протягом 72 годин він повинен покинути територію Угорщини в якості пропорційної відповіді. Разом з тим, ми вважаємо, що це не є пропорційною відповіддю", - сказала вона.

За її словами, співробітник українського посольства є дипломатом, а не лише консулом, як це було з оголошеним раніше Україною персоною нон-грата співробітником угорського консульства в Береговому.

"Він є дипломатом посольства, і не є окремо консулом, як це було в Береговому. Це різні категорії. Це не консульська посадова особа – це дипломат, який працює в посольстві", - пояснила вона.

Беца підкреслила, що український дипломат не порушив жодних норм міжнародного права, в тому числі, Віденську конвенцію про консульські зносини.

Нагадаємо, 4 жовтня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто оголосив про висилку українського консула в якості пропорційної відповіді на те, що консула Угорщини у місті Берегове оголошено персоною нон грата.

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео з прийняттям присяги.

Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

Детальніше про рішення України читайте у статті міністра закордонних справ Павла Клімкіна на сайті "Європейської правди": "Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.