Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

Четвер, 4 жовтня 2018, 16:54

Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Про це йдеться у повідомленні посольства України у США у Facebook.

"Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, до документа включили визнання Сенатом висновків Урядової комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців".

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

"Дана резолюція стала результатом плідної взаємодії Посольства України в США, української громади Америки та друзів України в Сенаті США", - повідомили в посольстві. 

Проект подібної резолюції був також затверджений комітетом із закордонних справ Палати представників Конгресу США і наразі очікує розгляду під час пленарного засідання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.