Заморський регіон Франції у неділю голосуватиме за незалежність

П'ятниця, 2 листопада 2018, 09:54

У заморському регіоні Франції Новій Каледонії в неділю, 4 листопада, пройде референдум про незалежність.

Згідно з соціологічними опитуваннями, переважна більшість жителів мають намір проголосувати проти незалежності, повідомляє RFI.

Нова Каледонія - архіпелаг з десятків островів в південній частині Тихого океану, за 15 тисяч кілометрів від Парижа. Він увійшов до складу Французької імперії в 1853 році.

З 1998 року є особливим адміністративно-територіальним утворенням Франції. Згідно з Нумейськими угодами, підписаними цього ж року, до 2018 року в Новій Каледонії повинен пройти референдум про статус території.

За рішенням прем'єр-міністра Франції Едуара Філіпа, жителям архіпелагу потрібно буде відповісти на питання: "Чи хочете ви, щоб Нова Каледонія отримала повний суверенітет і стала незалежною державою?".

Взяти участь у референдумі зможуть 174 тисячі з 268 тисяч жителів архіпелагу. Право голосу мають перш за все представники корінних народів Нової Каледонії, а також всі, хто мав 10-річний ценз осілості на момент підписання Нумейських угод 1998 року.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, понад 60% від тих, хто має право участі в референдумі, збираються проголосувати за збереження єдиної з Францією держави.

Згідно з угодами 1998 року, в разі поразки прихильників незалежності на першому референдумі, у них буде можливість ініціювати ще два аналогічних референдуми до 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.