Завершилося слідство у справі суїциду хорватського генерала на суді в Гаазі

фото
П'ятниця, 2 листопада 2018, 11:50

Голландське слідство не знайшло ознак правопорушень у справі загибелі колишнього командувача сил боснійських хорватів, генерала Слободана Праляка. 

Про це пише N1.

Він помер майже рік тому після того, як випив отруту (ціанистий калій) у ході засідання Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії в Гаазі. За висновком слідства, до самогубства генерал готувався сам, ретельно і заздалегідь. Осіб, які йому допомагали, не виявили.

Під час війни Слободан Праляк був начальником штабу Хорватської Ради з питань оборони (HVO, збройні сили хорватів в БіГ) протягом 1993 року. 29 листопада 2017 року Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії в Гаазі підтвердив вирок Праляку, якого у 2013 році засудили до 20 років тюрми за воєнні злочини проти боснійських мусульман під час війни у БіГ у 1992–1995 роках.

Одним з ключових звинувачень став наказ про руйнування мосту 16-го століття в місті Мостар в листопаді 1993 року.

Після оголошення вироку генерал заявив: "Слободан Праляк не є воєнним злочинцем. З презирством відкидаю ваш вирок!". Він витягнув із кишені маленьку пляшечку й випив з неї рідину, сказавши, що вжив отруту. Через кілька годин він помер у лікарні.

 

Досі незрозуміло, яким чином Праляку вдалося пронести отруту у залу суду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: