У Європарламенті вручили премію Сахарова, лауреатом якої став Олег Сенцов

Середа, 12 грудня 2018, 14:26

У Страсбурзі вручили премію Європарламенту імені Андрія Сахарова, лауреатом якої цьогоріч став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений в Росії.

Церемонія вручення премії транслювалася на сайті Європарламенту.

Премію замість Олега Сенцова отримала сестра політв’язня Наталія Каплан.

"Я не можу зараз бути присутнім у цьому залі, але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх вимовить хтось інший. Андрій Сахаров - це людина, на яку, безумовно, варто рівнятися, і стояти навіть десь трохи поряд із ним - це вже велика честь для мене. Він дуже високо підняв планку освіченості і таланту, інтелігентності та вихованості, гідності та гуманізму, але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю нагороду", - зачитала вона його звернення під час церемонії вручення премії.

25 жовтня Європейський парламент оголосив українського режисера та політичного в’язня Кремля Олега Сенцова лауреатом премії Сахарова.

Сенцов - перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою.

Премія Сахарова за свободу думки є щорічною відзнакою Європейського парламенту. Вона започаткована 1988 року і вручається в 4 областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: