Справа нацгвардійця Марківа: у суді допитали італійських журналістів

фото
П'ятниця, 14 грудня 2018, 18:04

В італійській Павії 14 грудня відбулося п'яте судове засідання в справі українського військового Віталія Марківа, обвинувачуваного у причетності до вбивства італійського фотографа у зоні бойових дій на сході України 24 травня 2014 року.

Про це пише "Радіо Свобода".

У ході засідання від сторони обвинувачення заслухали п'ятьох свідків - італійських журналістів, які у той час перебували в зоні бойових дій.

Свідчення, зокрема, дали фотограф Марчелло Фаучі та журналістка Іларія Морані, які після загибелі колеги Андреа Рокеллі зв'язалися телефоном з Марківим, і той їх попередив не їхати на місце інциденту через високий рівень небезпеки в районі поблизу Слов'янська.

Видання Corriere della Sera 25 травня 2018 року опублікувало статтю кореспондентки Морані про те, як загинув Рокеллі. Саме на цій статті сторона обвинувачення ґрунтує обвинувачення щодо українського солдата.

 
Свідок обвинувачення Марчелло Фаучі в суді, 14 грудня 2018 року

Фаучі підтвердив, що знає Марківа з часу січневих революційних подій у Києві 2014 року і потім контактував з ним для збору інформації для своєї журналістської роботи.

"У своїх відповідях фотограф виявляв невпевненість, але стало чітко зрозуміло, що Марчелло Фаучі не пам'ятав добре місце і зміст згаданої телефонної розмови та не надав їй тоді особливого значення. Відповідно, кажуть адвокати підсудного, зміст цієї розмови не є елементом обвинувачення щодо Віталія Марківа", - йдеться у матеріалі. 

Свідчення Морані були зосереджені на тому, чи знала вона про військове звання підсудного, адже в заголовку її публікації Марківа назвали капітаном, тобто тим, хто нібито віддавав накази військовим.

За словами журналістки, заголовок писала не вона, але зі слів "інформатора" тобто самого Марківа, зрозуміла, що він обіймав керівну посаду у своєму підрозділі. "Він часто говорив про військових "мої люди", і так я зрозуміла, що він був керівником", – сказала свідок Морані. Двоє свідків вказали різний час і місце розмови.

"Незрозумілим залишилося також, якою мовою спілкувалися журналісти з "інформатором": фотограф Фаучі стверджує, що лише італійською, а Морані, яка раніше казала, що частково італійською та англійською, у п'ятницю зазначила, що лише італійською", - сказано в матеріалі.

Решта свідків-журналістів, які брали участь у впізнанні тіл загиблих (Андреа Рокеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова), одностайно повторювали про велику небезпеку в зоні, часті вибухи, постріли та присутність проросійських бойовиків, з якими вони спілкувалися регулярно. На Донбас ці репортери прибули з українського боку через Київ.

Свідчення журналістів не внесли жодного доказу щодо обвинувачуваного, зауважив за підсумками засідання адвокат Раффаелле делла Валле. "Поки що без тріумфу, хай вирішують судді, але, дійсно заслуханий матеріал не може вважатися доречним для підтвердження відповідальності підсудного", – наголосив захисник українця.

Наступне засідання в справі відбудеться 18 січня 2019 року. Слухатимуть знову свідків сторони потерпілих – італійських правоохоронців, які проводили розслідування.

 
Віталій Марків

Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу м. Слов’янська Донецької області в травні 2014 року. 

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність до загибелі Рокеллі та російського перекладача Андрія Миронова.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягає на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

Товариства журналістів Італії 6 липня цього року висунули позов проти держави України у зв’язку із загибеллю їхнього колеги Андреа Рокеллі. Обвинувачення проти Віталія Марківа та держави України об’єднані в одну справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.