Уряд Німеччини схвалив законопроект, що полегшує міграцію кваліфікованих кадрів

Середа, 19 грудня 2018, 16:58

Німецький уряд схвалив законопроект, що має спростити імміграцію до Німеччини кваліфікованих фахівців з-поза меж ЄС.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Основні положення нового закону були узгоджені ще на початку жовтня. Міністр внутрішніх справ Горст Зєєгофер тоді констатував: "Дефіцит кваліфікованих кадрів - це головна проблема підприємств в Німеччині, і ця проблема стає більш гострою на вітчизняному ринку праці".

Нові правила покликані впорядкувати і істотно полегшити працевлаштування в Німеччині вихідцям з так званих третіх країн, інакше кажучи - з держав за межами. Причому не тільки фахівцям з вищою освітою, а й представникам робітничих професій.

На даний момент список регламентованих професій в Німеччині включає в себе 62 спеціальності та їх підгрупи: це на 14 більше, ніж в 2017 році. Ще одне нововведення полягає в тому, що при наймі на роботу громадяни Німеччини і ЄС більше не матимуть пріоритет у порівнянні з іноземцями.

Правда, уряд залишає за собою право знову вводити обмеження за професіями, якщо в тих чи інших галузях німецької економіки почнеться спад і будуть звільнення.

Крім того, закон передбачає, що іноземні фахівці зможуть працевлаштуватися в Німеччині в тому числі і після прибуття в країну. Досі майбутньому мігранту потрібно було мати ще до від'їзду в ФРН вже підписаний трудовий договір з якою-небудь німецькою фірмою.

Тепер же ця умова більше не буде обов'язковою. Людина, що володіє визнаною у ФРН кваліфікацією і володіє німецькою мовою, зможе все одно приїхати в Німеччину і півроку шукати тут роботу.

Але протягом цього терміну людина не матиме права на отримання соціальної допомоги і повинен буде довести, що здатна сама себе утримувати. Влада ФРН також має намір полегшити процедуру визнання зарубіжних дипломів та інших документів про отримання вищої або професійно-технічної освіти.

За законопроект ще має проголосувати німецький парламент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.