Президент Словаччини відклав відставку голови МЗС, зокрема, через події в Україні

Середа, 5 грудня 2018, 17:05

Президент Словаччини Андрей Кіска відклав рішення про відставку голови МЗС Мірослава Лайчака, про яке міністр заявив після того, як парламент відкинув приєднання країни до міграційного пакту ООН.

Про це пише Pravda.sk.

Кіска хоче, щоб міністерство і надалі очолював Лайчак, якого він назвав "дипломатом світового масштабу". "Особливо в нинішній складній ситуації в регіоні, адже ми знаємо, що відбувається в Україні, до того ж, коли Словаччина бере на себе головування в ОБСЄ", - сказав Кіска.

Лайчак головував на Генасамблеї ООН, коли був узгоджений міграційний пакт і він раніше пригрозив піти з уряду, якщо парламент його відкине. Підписання документу має відбутися 10-11 грудня в Марракеші, Марокко. 

"Я поділяю думку міністра Лайчака про те, що Словаччина повинна брати участь в саміті в Марракеші. Мені шкода, що уряд країни вирішив інакше", - зазначив Кіска.

Міністр Лайчак зазначив, що він поважає позицію президента та виконуватиме свої обов'язки до прийняття рішення. 

Раніше стало відомо, що серед країн ЄС вже відмовилися підтримати договір ООН Угорщина, Італія, Австрія, Польща, Чехія, Хорватія, Болгарія і Словенія.

34-сторінковий договір про міграцію викладає загальний підхід до міжнародної міграції і містить 23 завдання, спрямовані на покращення організації потоків біженців та точніше визначення їхніх прав. Країни-учасниці погоджуються, наприклад, обмежувати тиск на країни з багатьма мігрантами та сприяти самозабезпеченню новоприбулих. Критики документа кажуть, що він сприяє нелегальній міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.