Конституційний суд Польщі винесе рішення щодо "української" частини закону про ІНП

Четвер, 17 січня 2019, 11:21

Конституційний суд Польщі 17 січня оголосить рішення щодо змін до закону про Інститут національної пам’яті, які не задовольняють Київ.

Про це пише "Польське радіо".

З проханням перевірити положення закону, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща", до суду у лютому 2018 року звернувся президент Анджей Дуда. 

Зміни дозволяють відкривати кримінальні провадження проти осіб, котрі "заперечують злочини українських націоналістів у 1925-1950 роках, а також злочини українських формувань, які були колаборантами ІІІ Рейху під час Другої світової війни". За статтею 55 Закону про ІНП, за заперечення таких злочинів загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

"На думку президента Дуди, положення у частині, де йдеться про "українських націоналістів" та "Східну Малопольщу", є неточними, що перешкоджає точному визначенню забороненого вчинку, чим порушується конституційний принцип точності законодавства. Позицію президента підтримує речник громадянських прав", - йдеться у матеріалі.

У свою чергу, Сейм та генеральний прокурор вважають, що як визначення "українські націоналісти", так і "Східна Малопольща" відповідають вимогам точності кримінальних положень.

Новий закон про ІНП набув чинності 1 березня 2018 року. У червні Дуда підписав чергову зміну до закону про ІНП, що скасовує, зокрема, положення накладання штрафу або позбавлення волі за приписування польському народу та державі відповідальності за злочини ІІІ Рейху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.