Україна готова зняти мораторій на ексгумації поляків - віце-прем’єр

Вівторок, 22 січня 2019, 14:26

Україна готова спілкуватися з Польщею про відновлення пошукових та ексгумаційних робіт, однак цьому має передувати підписання угоди із подробицями такої співпраці.

Про це заявив віце-прем’єр України Павло Розенко, передає "Польське радіо".

"Ми готові спільними зусиллями підписати документи, що відкриють шлях до відновлення робіт як на території України, так і на території Польщі. Бо це взаємний процес", - сказав Розенко, який є головою Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Віце-прем’єр наголосив, що напруженість у польсько-українських відносинах щодо ексгумацій дещо розрядилася після рішення, прийнятого минулого тижня Конституційним судом Польщі у справі Закону про Інститут національної пам’яті. Суд постановив, що положення, у яких згадуються "злочини українських націоналістів" та "Східна Малопольща", є неконституційними. 

"Без сумніву, це полегшує діалог та зменшує накопичення проблем в українсько-польських відносинах, що, звісно, перешкоджає пошуку компромісів у сфері історичної пам’яті", - підкреслив Розенко.

Розенко наголосив: Україна не претендує на право втручатися у внутрішню політику Польщі.

За його словами, у рішеннях, які передуватимуть відновленню пошуків та ексгумацій останків поляків в Україні, мають бути враховані висновки подій, що сталися у попередні роки.

"Ми мусимо зробити висновки з подій, що відбулися в останні роки, і, насамперед, у майбутньому не допускати провокацій, зокрема руйнування місць пам’яті як на території Польщі, так і на території України. Тому діалог буде продовжено", - каже чиновник.

Він додав, що питання скасування українського мораторію на ексгумації буде обговорено під час візиту в Україну віце-прем’єра Польщі Пьотра Глінського.

"Ми готові до відновлення робіт і чекаємо на візит пана Глінського до Києва. Якщо польська сторона готова завершити ці розмови, ми завжди раді прийняти наших партнерів в Україні", - додав Розенко.

Читайте детальніше у статті "Крок від прірви: Варшава розблокувала історичний діалог із Києвом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.