Польща розраховує на допуск до ексгумаційних робіт у Гуті Пеняцькій

Середа, 27 лютого 2019, 14:36

Польща очікує, що українська сторона надасть польським спеціалістам дозвіл на участь в ексгумаційних роботах у Гуті Пеняцькій.

Про це повідомляє TVP Info з посиланням на прес-службу МЗС Польщі.

"Ми очікуємо, що українська сторона уможливить участь польських спеціалістів в ексгумаційних роботах у Гуті Пеняцькій і всіх місцях, де спочивають рештки поляків", - заявили в МЗС Польщі.

У відомстві підкреслили, що позицію Польщі висловив президент Анджей Дуда під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Харкові у грудні 2017 року, який заявив про необхідність досягнення історичної правди між народами Польщі і України.

"Всі дослідження, у тому числі ексгумації, спрямовані на прагнення до істини, а не її релятивізацію чи заперечення, проведені відповідно до двосторонніх угод, які в даному випадку передбачають участь експертів Інституту національної пам'яті, отримають підтримку польської влади", - підкреслили в МЗС Польщі.

Як повідомлялося, посольство Польщі в Києві висловило ноту протесту Міністерству закордонних справ України через невдоволення інформаційною таблицею, встановленою у знак пам’яті про події в Гуті Пеняцькій.

Пізніше секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета заявив про те, що українська сторона планує провести в цьому році ексгумаційні роботи в Гуті Пеняцькій. За його словами, метою ексгумаційних робіт буде підтвердження або спростування символічності польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій і спроба порахувати точну кількість жертв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.