Париж пояснив рішення відкликати посла в Італії

П'ятниця, 8 лютого 2019, 12:40

Рішення Парижа відкликати свого посла в Римі для консультацій "не є постійним".

Про це заявив речник французького уряду Бенджамін Гріво, передає Europe 1.

"Але було важливо подати сигнал", - сказав Гріво.

У четвер французьке Міністерство закордонних справ заявило, що відкликання стосується "безпідставних і безпрецедентних атак Італії з часів закінчення війни" та "скандальних заяв" італійського керівництва. Це сталося після того, як віце-прем’єр Італії Луїджі Ді Майо зустрівся у Франції з представниками протестного руху "жовтих жилетів".

"Коли міністр закордонного уряду їде до Франції, порядність, ввічливість, елементарна дипломатія вимагає, щоб уряд був попереджений і щоб йому сказали, що "ми їдемо туди", - пояснює Гріво.

Наприкінці січня французьке міністерство закордонних справ викликало посла Італії після того, як заступник прем'єр-міністра Італії Луїджі Ді Майо звинуватив Париж у створенні бідності в Африці та масової міграції до Європи.

Ще один віце-прем'єр Маттео Сальвіні підтримав Ді Майо і зазначив, що Франція не зацікавлена у стабілізації ситуації у Лівії через свої енергетичні інтереси. Він назвав президента Франції Еммануеля Макрона "жахливим президентом" і зазначив, що "справа не у французькому народі".

Нагадаємо, після відмови Сальвіні влітку приймати судна з біженцями Макрон заявив про "популістську проказу", якою страждають деякі сусіди французів. 

Сальвіні описав президента Франції як "ввічливого молодого чоловіка, який п'є занадто багато шампанського". Лідер Франції сказав, що він є відкритим противником Сальвіні.