Клімкін назвав шлях виходу з історичного конфлікту з Польщею

П'ятниця, 1 березня 2019, 09:49

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про необхідність одночасних дій України та Польщі у напрямку вирішення історичного конфлікту між країнами.

Як міністр розповів у інтерв’ю "Польському радіо", можливість ексгумації та поминання польських жертв в Україні повинна бути відновлена, але за певних умов.

Він зазначив, що в історичній політиці і Польща, і Україна можуть робити позитивні жести.

Глава українського МЗС підкреслив, що Україна позитивно сприйняла рішення Конституційного суду Польщі, який скасував поправку до Закону про Інститут національної пам’яті, що стосується українського націоналізму. Як він зазначив, це створює позитивний контекст.

Очевидно, за його словами, наступним етапом має стати відновлення роботи, спрямованої на пошук та ексгумацію останків поляків. Але, підкреслив він, Україна очікує в той же час від Польщі дій, спрямованих на відновлення зруйнованих українських пам'яток на території Польщі.

Дипломат заявив про необхідність дій з двох сторін. "Я думаю, що такий сценарій можливий", - сказав Павло Клімкін і додав, що український віце-прем'єр Павло Розенко запросив віце-прем'єра Петра Глінського обговорити деталі.

Україна в 2017 році заборонила ексгумацію польських жертв. Це стало відповіддю на демонтаж пам'ятника УПА в Грушовичах біля Перемишля, який польська влада назвала незаконним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.