Впливовим ЗМІ США довелося вибачитися за фейк про скасування безвізу з ЄС

Понеділок, 11 березня 2019, 11:41

США днями зазнали дезінформаційної атаки - низка медіа повідомили про скасування безвізу з Євросоюзом, а згодом були вимушені перепрошувати через неправдиву інформацію.

Про це йдеться в статті "Європейської правди".

В інтернеті з’явився портал ETIASvisa.com, що копіює стилістику сайтів ЄС і містить непримітну згадку про те, що це – комерційний, а не урядовий проект. Серед іншого цей сайт повідомив про відновлення візового режиму з ЄС для американців, заявивши, що візи будуть оформлюватися через систему ETIAS.

Нагадаємо, ця система передбачає створення єдиної бази подорожуючих (зокрема громадян України), які з 2021 року мають реєструвати свій паспорт для використання безвізового режиму для подорожі у шенгенські держави. 

8 березня низка впливових американських медіа (зокрема CNN, Newsweek та чиказький fox32news) процитували цю "новину", а британський Independent навіть подав її як "цитату речника ЄС". До спростування довелося долучитися і Держдепу, і посольству ЄС в США, а справжній європейський ETIAS окремо нагадав, що авторизація – це не віза.

У підсумку американські медіа, як-то CNN, були змушені висловити вибачення читачам і виправити огріхи у своїй новині.

Детальніше про те, що з безвізом буде насправді, читайте у статті "Фейк про "скасований" безвіз: що стоїть за новинами про нові обмеження для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.