Боснія розслідує ймовірне озброєння ісламістів хорватами

Четвер, 14 березня 2019, 16:26

Боснійські прокурори відкриють розслідування у зв’язку з інформацією ЗМІ про те, що хорватська розвідка і хорватські дипломати намагалися озброїти послідовників ісламістів в Боснії.

Про це у четвер повідомила канцелярія генпрокурора країни, інформує Reutres.

У середу новинний сайт Zurnal повідомив, що хорватські розвідники намагалися завербувати прихильників салафітскої гілки ісламу для контрабанди зброї в їхні мечеті у Боснії.

За інформацією видання, до цієї діяльності також причетні боснійський урядовий чиновник та журналіст, пов'язаний з хорватським дипломатом, який працює в Боснії.

Хорватське агентство з питань безпеки і розвідки відкинуло звинувачення як "помилкові і злочинні". Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович сказав, що це "нісенітниця".

Боснійський міністр з питань безпеки Драган Мектіч заявив, що хорватська розвідка придумала цей план, щоб представити Боснію загрозою європейській безпеці.

Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович раніше заявляла про небезпеку, яку представляють "тисячі бойовиків, що повертаються в Боснію з Сирії та Іраку". Мектіч неодноразово відкидав звинувачення Грабар-Кітарович та деяких європейських лідерів у тому, що радикальні боснійські мусульмани становлять терористичну загрозу для Європи.

Боснійські мусульмани традиційно сповідують помірну форму ісламу. Проте деякі з них прийняли радикальний салафітський іслам від іноземних бойовиків, які прибули в країну під час війни 1992-95 років, щоб разом з боснійськими мусульманами боротися проти православних сербів і хорватів-католиків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: