Глобальне потепління: 2018 рік встановив рекорд, зріс рівень світового океану

П'ятниця, 29 березня 2019, 15:55

Минулий рік продовжив тренд найтепліших років в історії спостережень, який не переривається з 2015 року.

Про це йдеться у 25-му звіті Всесвітньої метеорологічної організації, повідомляє "Європейська правда"

Коли звіт вийшов вперше, у 1993 році, рівень вуглекислого газу в атмосфері, одного з основних індикаторів кліматичних змін, складав 357 часток на мільйон, у 2017 році цей показник складав вже 405,5 часток на мільйон. Очікується, що для 2018-19 років цей показник буде ще вищим.

Все це мало істотний вплив на температуру, через що 2018-й став четвертим поспіль найтеплішим роком, коли середньорічний показник температур майже на градус перевищив температури, які спостерігалися у період між 1850 і 1900 роками.

Глобальний рівень моря у 2018 році також продовжив зростати і був на 3,7 міліметра вищий, ніж у попередній рік.

У Британії вперше температура взимку перевищила 20°C

Згідно зі звітом, більшість природних катастроф, з якими у минулому році зіткнулися 62 мільйони людей,  були пов'язані з екстремальними погодними та кліматичними явищами. Зокрема, близько 35 мільйонів людей постраждали від повеней.

Також у 2018 році сталася велика кількість ураганів і тайфунів, жертвами яких стали тисячі людей, а збитки від яких оцінюються мільярдами доларів. Зокрема йдеться про  ураган "Флоренс" і ураган "Майкл" у США, збитки від яких оцінили в 14 мільярдів доларів.  Супертайфун "Мангхут" вплинув на життя 2,4 мільйона людей, головним чином на Філіппінах. Більше 1600 смертей були пов'язані з екстремальною спекою і лісовими пожежами в Європі, Японії та США.

Голова ВМО стверджує, що початок 2019 року демонструє продовження тренду на потепління і пов’язані з цим стихійні лиха.

"Екстремальні прояви погоди спостерігаються на початку 2019 року, останнім прикладом є тропічний циклон "Ідаї", який спричинив нищівні повені та трагічні втрати життя в Мозамбіку, Зімбабве та Малаві", - заявив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Початок року також позначився рекордними зимовими температурами у Європі, незвичним холодом в Північній Америці та спекою в Австралії. Крім того, рівень льоду в Арктиці і Антарктиці знову значно нижчий за середній.

Очікується, що дані звіту будуть формально представлені у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

"Ці дані підтверджують нагальність дій у сфері кліматичних змін. Більше немає часу відкладати" - зазначив генсек ООН Антоніо Гуттеріш, який має скликати 23 вересня саміт щодо кліматичних змін.

Нагадаємо, наприкінці лютого у Британії спалахнули лісові пожежі через рекордне для зими тепло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.