Проєвропейська коаліція може виграти вибори до Європарламенту у Польщі - опитування

Вівторок, 5 березня 2019, 13:01

Нещодавно створений в Польщі проєвропейський альянс "Європейська коаліція" має всі шанси на перемогу на виборах до Європарламенту в травні.

Про це свідчить другий прогноз ЄП, заснований на зрізі національних опитувань, повідомляє Euractiv.

"Європейська коаліція" може набрати 37,5% голосів виборців. Друге місце займає ультраконсервативна правляча партія "Право і справедливість" (PiS) - 36,3% голосів.

Правоцентристська "Громадянська платформа" (входить в Європейську народну партію, EPP) недавно об'єднала зусилля з іншими опозиційними польськими партіями в рамках "Європейської коаліції", щоб кинути виклик партії PiS.

Проєвропейська коаліція складається з широкого спектра партій від лівих до правоцентристських: "Громадянська платформа" (PO/EPP), Польська народна партія (PSL/EPP), "Новочесна" (Modern/ALDE), Лівий демократичний альянс (SLD/S&D) та "Зелені".

Нова прогресивна сила, партія Wiosna, отримала б третє місце, якби вибори відбулися сьогодні, оскільки в даний час вона набирає 10,6%. Поки ця партія не висловлювала намірів приєднатися до коаліції.

В той же час PiS ще може розраховувати на потенційних партнерів. Одним з них є популістська партія Kukiz'15, що має підтримку 7,3% виборців, а також Євроскептична конфедерація KORWIN, яка може отримати 5,1% голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.