В МЗС України запевнили, що міжнародно-позовна робота проти РФ не припиниться

Понеділок, 22 квітня 2019, 15:03

Результати президентських виборів в Україні не вплинуть на роботу дипломатів, які працюють над звільненням українських моряків та ведуть інші справа щодо порушення Росією норм міжнародного права.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

"Цей пост я пишу для того, щоб заспокоїти всіх, а особливо тих, хто пише, що міжнародно-позовна робота зникне після виборів. Хочу запевнити, що поки політики займаються виборами, ми, дипломати, продовжуємо займатися як звільненням наших моряків, так і іншими справами щодо порушення Росією норм міжнародного права, які ведемо протягом останніх чотирьох років", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, вже завтра в Гаазі проходитиме зустріч з російською стороною у форматі "обміну думками", передбаченого Конвенцією ООН з міжнародного права. "Наша вимога до РФ лишається незмінною - усунути порушення міжнародного права і звільнити наших моряків і кораблі", - зазначила Зеркаль.

Вона повідомила, що на 6-7 травня в Гамбурзі попередньо заплановані слухання в Міжнародному трибуналі з морського права щодо вимоги України звільнити моряків і кораблі. Рішення має бути ще до кінця травня.

3-7 червня в Гаазі відбудуться тижневі слухання в Міжнародному Суді ООН щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. І вже наступного тижня - 10-14 червня - там само в Гаазі слухання у справі щодо порушення Росією прав України як прибережної держави.

"Якщо МЗС РФ заговорив про "перезагрузку", то моя реакція на це проста - не треба слів, просто усуньте власні правопорушення і компенсуйте шкоду", - написали Зеркаль.

Нагадаємо, Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права і ініціює процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

Позов поданий в постійно діючий Міжнародний трибунал ООН з морського права, який розташований в Гамбурзі і діє в рамках згаданої конвенції ООН. Перше рішення буде винесено протягом місяця за терміновою процедурою.

Читайте також: "Суд про війну та мир: чого чекати від трибуналу ООН у справі про напад РФ на Азові"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.