Українці за кордоном закликають забезпечити їхнє право голосу на парламентських виборах

Середа, 24 квітня 2019, 20:23

Українські громадяни, які мешкають і перебувають за кордоном, закликають Україну забезпечити їхнє конституційне право взяти участь у виборах і проголосувати під час виборів до Верховної Ради цього року.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йшлося в УНІАН на круглому столі на тему: "Публічне обговорення комплексу невідкладних політичних рішень для повноцінного забезпечення права голосу мігрантів на парламентських виборах в Україні".

Засновниця Глобального руху "Моя Україна", президент ГО "Обміни Лотарингія-Україна" (Франція) доктор Віолета Москалу наголосила, що держава має забезпечити конституційне право всіх своїх громадян обирати та бути обраними.

Вибори за кордоном: Порошенко переміг, Зеленський "взяв" Польщу і країни Балтії

Громадська активістка, правозахисниця, лідер громадської ініціативи "Євромайдан-Варшава" (Польща) Наталка Панченко під час скайп-включення наголосила, що необхідно визнати, що "ситуація з волевиявленням українців, які проживають за кордоном, є катастрофічною".

"Якщо говорити мовою цифр, то проголосувати на закордонному окрузі змогли менш ніж 1% громадян від тих, які сьогодні проживають за кордоном. Тобто, фактично держава не змогла забезпечити можливості скористатися правом вибору для 99% громадян України, що проживають за кордоном", - заявила Панченко.

Науковець, громадський діяч української громади в Франції та у Швейцарії доктор Ігор Решетняк повідомив про необхідність запровадження електронної системи зміни виборчої адреси та місця голосування.

Клімкін: лише цифрове голосування залучить голоси всіх українців за кордоном

"Зараз в України як держави немає ефективного способу контактувати зі своїми громадянами за кордоном, бо треба розуміти, що у нас в консульських списках перебуває близько тільки 10% громадян, які проживають за кордоном, а 90% - фактично держава про них навіть нічого не знає", - сказав він.

На його переконання, якщо з’являться електронні списки, це одразу ж принципово змінить ситуацію.

Також Решетняк заявив про необхідність збільшення кількості виборчих дільниць за кордоном. Крім того, він підтримав пропозицію запровадження альтернативних методів голосування, і, зокрема, електронних або поштових.

Клімкін: явка за кордоном впала на 27% порівняно з 2014 роком

Заступник директора департаменту консульської служби МЗС України Роман Недільський наголосив, що в МЗС зацікавлені в тому, щоби покращити і змінити форму голосування, яка існує зараз.

"Якщо законодавець вирішить змінити голосування у тестовому режимі, не в тестовому режимі, ми центральний орган виконавчої влади і ми будемо все рівно виконувати те, що написано і визначено законодавцем. Голосування поштою чи голосування електронне – це великий плюс і ми тільки за. Ми вчергове звернулися за результатами першого туру голосування до Кабінету міністрів України з тим, щоби ініціювати необхідні зміни до законодавства, щоби його удосконалити саме електронними засобами або голосування поштою", - наголосив він.

У цьому зв’язку він додав, що є доручення уряду, аби причетні органи центральної виконавчої влади напрацювали певні механізми і внесли пропозиції для того, щоби змінити чинний порядок голосування.

Водночас Недільський не готовий сказати, чи вдасться це запровадити до парламентських виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.