"Турецький потік" введуть в експлуатацію до кінця року - консорціум

Субота, 11 травня 2019, 15:13

Газопровід "Турецький потік" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року, як і було заплановано.

Про це сказала представник консорціуму "Турецький потік" Асли Есен, передає Anadolu.

Представник консорціуму нагадала, що проект "Турецький потік" передбачає будівництво двох гілок сумарною потужністю прокачування 31,5 мільярда кубометрів газу в рік.

Будівництво морської ділянки газопроводу завершене, нині почалися випробування стійкості і безпеки, сказала Есен.

За її словами, також завершили будівництво сухопутної ділянки газопроводу на території Росії.

"Проект, як і було заплановано, буде введений в експлуатацію в кінці 2019 року. Завершено понад 70 відсотків робіт в рамках будівництва приймального терміналу в селищі Кийикей, яке вважається останнім етапом реалізації проекту. Тому, без сумніву, трубопровід буде зданий в експлуатацію в термін", - сказала Есен.

Дешевше за російський: коли і чому купувати газ в ЄС буде вигідніше

Перша нитка "Турецького потоку" призначена для постачання турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи, серед потенційних ринків "Газпром" розглядає Грецію, Італію, Болгарію, Сербію і Угорщину. 

Проект на 1,4 млрд євро може посилити залежність ЄС від газу та підірвати українську безпеку, побоюються дипломати ЄС і США. Щоб повністю зупинити транзит через Україну, "Газпром" якомога швидше хоче ввести в експлуатацію "Турецький потік".

Прем'єр-міністр РФ Дмитрій Медведєв заявив, що рішення про продовження газопроводу "Турецький потік" на Болгарію, Сербію і Угорщину може бути прийняте тільки при отриманні твердих гарантій того, що Євросоюз не буде перешкоджати постачанню газу за цим маршрутом.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.