Дешевше за російський: коли і чому купувати газ в ЄС буде вигідніше

Вівторок, 23 квітня 2019, 08:55 — , енергетичний експерт, Словаччина

Ціни на газ стали однією з головних тем передвиборчого життя в Україні.

Не випадково уряд і "Нафтогаз" з 1 квітня практично залишили ціну газу для населення без змін, тоді як ще взимку всі готувалися до чергового підвищення на основі договорів з Міжнародним валютним фондом.

Утриматися від підвищення дозволила актуальна кон'юнктура на ринку Європи. Завдяки дуже теплій погоді в другій половині лютого різко знизилося споживання газу для опалення.

Тому рівень заповнення європейських газосховищ становив близько 40%. У ситуації, коли багато трейдерів не мали коштів оплатити зберігання цього газу до наступної зими, їм доводилося різко знижувати ціну на нього.

Саме тому нинішня ситуація разюче відрізняється від минулорічної. Рік тому ми спостерігали в Європі холодні лютий і березень, які повністю спустошили газосховища.

Як наслідок, спотові ціни на газ у березні і квітні 2018 року були майже вдвічі вищі за нинішні.

І це в ситуації, коли за рік суттєво зросли ціни на нафту і нафтопродукти, які досі мають вплив на ціни на газ у довгострокових контрактах.

Досвід минулого і цього року наочно демонструє нам, як працює газовий ринок Європи. Ми не знаємо, якою буде погода наступної зими і які будуть ціни на нафту, а тому не можемо робити довгострокових прогнозів.

Нинішня ситуація спростовує багато міфів, які досі популярні в Україні.

Українські політики часто говорять, що сибірський газ, куплений на кордоні з Росією, завжди коштуватиме Україні дешевше. Як виявилося, ця логіка має враховувати ще й ціни на європейському ринку. Саме цей фактор може забезпечувати нижчі ціни при купівлі газу в ЄС.

Ще один міф – твердження, що в Україну імпортується російський газ (або навіть що цей газ безпосередньо береться з транзиту до Європи).

Насправді в Україну імпортується газ, який продають його власники – різні європейські газові трейдери. Так, фізично це може бути газ із Сибіру, ​​але його ціна і доступні обсяги визначаються на торгових майданчиках (хабах) в Європі, а не в Москві.

Ще одне популярне в Україні питання – коли знизиться вартість газу в Україні. Відповідь дуже проста – тоді ж, коли ця ціна знизиться в ЄС.

І тут для всіх українських споживачів газу є добра новина.

У світі є одне місце, де газ безкоштовний. Навіть більше того – за його великі обсяги споживання навіть доплачують.

Це не Україна після виборів))) Це – західний Техас.

Через збіг обставин – великий видобуток, зниження споживання після зими і аварію на транзитному газопроводі в штаті Нью-Мексико – газ тимчасово знецінився.

При цьому ситуація на газовому ринку США, особливо в його південних регіонах, напружена вже кілька років, і ця напруженість продовжує зростати: через безперервне збільшення видобутку сланцевої нафти і зростає і видобуток супутнього газу, який вже нема куди продавати.

Експорт – єдиний порятунок для американських газовидобувних компаній. Тому швидко будуються нові експортні газопроводи до нових терміналів скрапленого газу на узбережжі Мексиканської затоки.

З кожним роком обсяги продажів газу зі США в Європі лише зростатимуть, що має позитивно вплинути і на ціни.

І тоді ситуація, коли купівля газу в ЄС буде для України вигіднішою, ніж безпосередньо в Росії, зможе стати не винятком, а правилом.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: