США готують санкції проти соратників Орбана - ЗМІ

Середа, 15 травня 2019, 20:15

США склали список соратників угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана, проти яких можуть бути запроваджені санкції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

Санкції є запасним варіантом, їх запровадження означатиме провал спроб схилити угорського лідера до виконання його зобов'язань в рамках НАТО.

Загроза санкцій виникла всього через день після того, як президент Дональд Трамп похвалив Орбана як "жорсткого" і "шанованого" лідера на зустрічі в Білому домі, що стала поворотною в американській політиці. Протягом майже десяти років США зосереджувалися на ізоляції прем'єра через підрив ним демократії і поглиблення зв'язків з Росією, а останнім часом і з Китаєм.

У ЗМІ оприлюднили список осіб, яким може загрожувати покарання США за корупцію. Серед них магнат Лоринк Месарош, який вважається найближчим діловим союзником Орбана, Іштван Тиборч, зять Орбана, і Антал Роган, начальник штабу Орбана.

Трамп влаштував хвалебний прийом Орбану в Білому домі

"Ми не реагуємо на необґрунтовані, фейкові новини", -  заявив представник угорського уряду Золтан Ковач. Посольство США в Будапешті не прокоментувало інформацію про можливі санкції.

Орбан тривалий час був перепоною для зусиль США зі зміцнення східного флангу НАТО, щоб протистояти зростаючому впливу Росії і Китаю. Він побудував тісні стосунки з президентом Путіним і віддав Росії контракт на 12 мільярдів доларів на розширення єдиної угорської атомної електростанції.

Уряд Орбана також виступив проти зусиль США щодо зближення України з НАТО через нібито порушення інтересів угорської меншини. Він відхилив прохання США про припинення ділових зв'язків з Huawei Technologies Co., і замість цього приєднався до глобального інфраструктурного проекту Китаю, ініціативи "Один пояс, один шлях".

США вже вносили в чорний список угорських чиновників в 2014 році, заборонивши їм в'їзд через корупцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.