Занепокоєність Польщі щодо працівників з України не виправдалась - ЗМІ

інфографіка
П'ятниця, 17 травня 2019, 12:03

Кількість українців, які зареєструвалися в Управлінні соціального страхування (ZUS) Польщі, зростає з кожним роком, послаблюючи занепокоєння Варшави, що українці оминатимуть Польщу заради роботи в більш багатих країнах Європи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

"Деякі люди передбачали, що на ринку праці буде більше проблем, зокрема додаткове підвищення зарплати. Виявилося, що компаніям вдалося підвищити зайнятість, оскільки немає жодних бар'єрів у припливі ані місцевих працівників, ані робітників з України", - сказав голова Національного банку Польщі Адам Глапінський.

Дві третини з понад 600 тисяч іноземців, які сплачують внески до ZUS, походять з України, що втричі більше, ніж півтора десятиліття тому, за даними кінця березня. Ця кількість сягнула понад 440 тисяч осіб і на 50% перевищила кількість попереднього року.

 

Люди, які зареєстровані в ZUS, працюють на законних підставах за контрактом або за договором про працевлаштування та сплачують внески по соціальному страхуванню та податок на прибуток фізичних осіб.

За підрахунками ЄС, безробіття в Польщі перебуває на рекордно низькому рівні 3,8%, а з 2017 року економічне зростання коливається приблизно в районі 5%.

З понад 2 мільйонів поляків, які виїхали працювати за кордон після вступу країни до ЄС у 2004 році, кожна п'ята польська компанія зараз працює з українцями. Нині близько 1,5 млн українців працює в країні з 38 млн населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: