В Росії не бачать перешкод для участі в червневій сесії ПАРЄ

Вівторок, 21 травня 2019, 15:17

Заступник глави МЗС РФ Александр Грушко заявив, що не бачить перешкод для участі російської делегації у червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на російське державне агентство ТАСС.

"На даному етапі я не бачу ніяких перешкод для того, щоб наша делегація брала участь, якщо Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) прямо заявив про те, що вітаються всі делегації на червневій сесії", - сказав журналістам у вівторок Грушко на полях VI Європейської конференції Міжнародного дискусійного клубу "Валдай".

Необхідна мобілізація депутатів, щоб завадити поверненню РФ до ПАРЄ — Кулеба

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів Ради Європи ухвалили рішення, сприятливе для повернення російської делегації у ПАРЄ. В ньому стверджують, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи.

Водночас для повернення російської делегації в асамблею необхідно ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня і під час голосування на парламентській сесії 25 червня.

Росію не повернули в ПАРЄ, але ризик дуже великий - Ар’єв

Зокрема, за регламентом списки учасників національних делегацій подаються перед початком сесії в січні. Єдиний виняток допускається у разі проведення дострокових виборів у країні. Тоді склад делегації можна подавати протягом року через 6 місяців після виборів.

З огляду на це, зараз існує технічна неможливість для росіян подати свій список, не змінюючи регламент.  

Разом з тим протягом останніх років Росія відмовлялась подавати список делегації, доки існує загроза санкційного тиску.

Нагадаємо, ще в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.

Детальніше читайте у статті: "Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.