Звинувачений у шпигунстві на РФ польський політик вийшов на свободу

Четвер, 23 травня 2019, 10:56

Звинувачений у шпигунстві на користь Росії і Китаю польський політик Матеуш Піскорський вийшов на свободу, за нього внесли заставу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Щодо політика діє заборона залишати країну і контактувати зі свідками у справі, яких ще не допитували. Він також не повинен виходити з-під нагляду правоохоронних органів.

Наступне засідання у справі Піскорського відбудеться 30 травня.

18 травня 2016 року авто Піскорського було зупинено антитерористичним відділом поліції на одній з варшавських вулиць. Лідера партії Zmiana витягли з автомобіля і доставили в поліцію. Перші два роки він провів за ґратами без обвинувального висновку. У травні 2018 року  йому висунули звинувачення в шпигунстві на користь Росії і Китаю. Піскорський перебував в ув'язненні майже три роки.

За даними польських спецслужб, з 2013 року до травня 2016 року Піскорський брав участь в "діяльності російської цивільної розвідки, спрямованої проти Польщі, приймаючи оперативні завдання з просування російських інтересів і маніпулювання настроями польського суспільства, отримуючи відповідне фінансування і нагороду ".

В рамках цієї діяльності він мав створити політичну партію і товариства, фінансовані Російською федерацією. Ці організації покликані були до виконання "оперативних завдань, які викликали б антиукраїнські настрої в Польщі і поляризували українсько-польські відносини".

Піскорського також звинувачують в участі в якості спостерігача на так званому "референдумі" у Криму у березні 2014 року.

Піскорський у лютому 2015 року організовував виїзди партії Zmiana до України і керував провокаціями її членів, що полягали у паплюженні пам’ятника Бандері і антиукраїнських написах польською мовою, які мали на меті показати, що так вважають поляки, які мешкають в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.