Штучний дефолт мав би дуже високу ціну для України - ЄК

П'ятниця, 31 травня 2019, 16:36

У Єврокомісії вважають, що ідея оголошення Україною дефолту за зовнішніми зобов’язаннями є небезпечною, адже ситуація в країні зараз не вимагає такого кроку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Укрінформ".

Виступаючи в Брюсселі на семінарі, присвяченому економічному розвитку України, директор з питань міжнародних економічних відносин і глобального управління Генерального директорату Єврокомісії з економічних та фінансових справ Єлена Флорес сказала, що дефолт міг би бути оголошений за політичними мотивами, і це - найгірший сценарій.

ЄС може виділити Україні 500 млн євро, якщо затвердять перевірку е-декларацій

"Якщо в поточних умовах якимось чином буде допущений дефолт – все, що було досягнуто у минулі роки, буде зруйновано вже наступного дня. Якщо говорити простою мовою, ціна буде дуже високою. Прискорене та штучне зниження вартості активів, падіння рівня життя, висока інфляція і відсутність доступу до зовнішніх кредитних грошей. І, зрозуміло, жодних інвестицій, в умовах непевності, нестачі довіри та ненадійності", - зауважила представниця Єврокомісії.

Вона наголосила, що ситуація штучного дефолту виглядатиме навіть гірше, ніж була б за умови вимушеного припинення обслуговування боргових зобов’язань, спричиненого економічними негараздами.

У ЄС нагадали, що для отримання 500 млн євро макрофіну Україна має співпрацювати з МВФ

"Зараз країна не потребує суттєвого коригування макроекономічного курсу, тож в такому випадку йтиметься про певний політичний вибір. Це буде сприйматися навіть гірше" - сказала Флорес.

Вона окремо зауважила, що навіть необхідність сплачувати зобов’язання за боргами цьогоріч не ставить Україну в критичну ситуацію, яка могла би спричинити дефолт.

В інтерв'ю Financial Times мільярдер Ігор Коломойський, який повернувся в Україну після обрання президентом Зеленського, порадив тому оголосити дефолт.

Водночас, радник Зеленського Дмитро Разумков на прес-конференції в Києві заявив, що у команді президента не підтримують пропозицію олігарха про дефолт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.