З Росії можуть зняти частину санкцій, щоб повернути її в ПАРЄ – росЗМІ

Субота, 1 червня 2019, 16:00

Росії можуть дозволити повернутись до Парламентської асамблеї Ради Європи, але не на тих умовах, на яких наполягає Москва.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на російське видання Daily Storm.

Росія не бере участі у сесіях асамблеї з січня 2015 року, після застосування серйозного обмеження повноважень її делегації, яку позбавили прав виступати і голосувати, брати участь у роботі керівних органів, а також в місіях спостерігачів на виборах. Через це Росія не платить внески до Ради Європи, борг за якими досяг вже 60 мільйонів євро. Умовою свого повернення росіяни назвали зміну регламенту організації, в якому була б прописана відмова від санкцій щодо всіх делегацій.

Втім, зазначає видання, поки піти на зміни регламенту і відмову від санкційних механізмів ПАРЄ не готова. Цього тижня спікер асамблеї Ліліан Морі Паск'є анонсувала проведення засідання регламентсного комітету 3 червня, запропонувавши обговорити повноваження національних делегацій Росії та Боснії і Герцеговини тільки в частині їх права щодо голосування на засіданні асамблеї.

Про неможливість відмови від санкцій говорив і нідерландський депутат Тіні Кокс, який є одним з прихильників повернення РФ у ПАРЄ і який 30 травня відвідав Росію для "перевірки настроїв".

"Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії

"Санкційні механізми повинні бути в будь-якій міжнародній організації. Це спосіб сказати: якщо ви не виконуєте зобов'язання, що ви тут робите?"— заявив він, не виключивши, що до Росії все ж можуть бути застосовані пункти статуту, в тому числі про виключення, вихід або призупинення членства в Раді Європи за несплату внесків.

Опитані виданням експерти вважають, що Росії можуть лише надати право голосу для того, щоб Москва могла взятии участь у виборах нового генсека організації, але знімати санкційний тиск не будуть.

Слід наголосити, що йдеться про санкційний тиск в рамках Парламентської асамблеї Ради Європи. Рішення щодо економічних санкцій ЄС проти Росії мають ухвалити лідери Євросоюзу на саміті у червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.