Криза в Молдові: Польща, Британія, Німеччина і Франція виступили з заявою

Понеділок, 10 червня 2019, 20:49

10 червня  Німеччина, Велика Британія, Польща і Франція виступили із заявою щодо триваючої політичної кризи в Молдові.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на текст заяви, розміщений на сайті МЗС Польщі.

"Німеччина, Сполучене Королівство, Польща, Франція і Швеція з пильною увагою відзначили останні події в Республіці Молдова. Після парламентських виборів демократично обрана парламентська більшість прийняла важливі рішення, включаючи формування уряду. В умовах нинішньої конституційної кризи ми бачимо і підтримуємо парламент Молдови як представника народу Молдови" - йдеться у заяві.

"Ми закликаємо до спокою і стриманості. Всі сторони несуть відповідальність за врегулювання цієї конституційної кризи мирними засобами," – наголосили в чотирьох країнах.

Нагадаємо, проросійська Соцпартія та проєвропейський блок ACUM створили коаліцію та обрали нового прем'єр-міністра. Відмову уряду Павла Філіпа та Демпартії визнавати зміну влади вони вважають узурпацією влади.

Конституційний суд Молдови, підконтрольний Демократичній партії, визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, а також ухвалив рішення про розпуск парламенту і проведення нових виборів 6 вересня.

Європейський Союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту.

Нову коаліцію у Молдові визнала також Росія.

Детально про ці події читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.