Молдова: Додона на день відсторонили від влади, призначили нові вибори

Неділя, 9 червня 2019, 13:31

Конституційний суд Молдови, підконтрольний попередньому уряду Молдови, ухвалив рішення про розпуск парламенту.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У КС повідомили, що рішення ухвалене за поданням Павла Філіпа, в.о. прем’єра за версією Демпартії (яка не визнає зміну влади у Молдові).

Конституційний суд підтримав це подання та дав згоду на тимчасове відсторонення Ігоря Додона від виконання обов’язків президента і передав його повноваження Філіпу, вважаючи його керівником уряду. КС не вперше відстороняє Додона від посади, але як правило в.о. президента доручали бути спікерові; цю посаду раніше обіймав представник Демпартії.

Філіп у свою чергу призначив парламентські вибори на 6 вересня. "Це розумний термін, щоби всі учасники виборів могли підготуватися, а державні органи – організувати дострокові вибори", - цитує його Newsmaker. Він також закликав Додона самому подати у відставку та провести також дострокові президентські вибори.

Необхідно зауважити, що інші ключові учасники процесу не визнали це рішення, наразі немає впевненості, що вибори відбудуться.

Як відомо, у суботу проросійська Соцпартія та проєвропейський блок ACUM створили коаліцію та обрали нового прем'єр-міністра. Відмову уряду Філіпа та демпартії визнавати зміну влади вони вважають узурпацією влади.

Детально про ці події читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: